Ministrul Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, le-a cerut astăzi directorilor Companiei Naționale Poșta Română, prin intermediul reprezentanților statului în AGA, „să renunțe benevol la orice clauze din contractul individual de muncă” potrivit cărora, în cazul încetării activității, ar urma să încaseze timp de 30 de luni salarii compensatorii egale cu cât câștigă în prezent.
Termenul dat de Cotovelea, ca reacție la protestele reluate recent de poștași, este „luni, 19 mai, ora 12.00″.
„Nu consider că este permis ca un manager de la Poșta Română să aibă asemenea bonificații. Încurajăm bonificațiile doar în funcție de performanță, corelat cu vechimea în muncă, în contextul finalizării cu succes a privatizării Poștei Române și a unei evoluții financiare ascendente a companiei în acest an”, susține ministrul Comunicațiilor.
Ministrul speră că în acest fel să fie simplificate negocierile cu reprezentanții poștașilor, intrați din nou în grevă în urmă cu câteva zile. „Solicit sindicatelor aceeași abordare onestă, corectă și responsabilă la masa discuțiilor care sunt în curs de desfășurare”, a mai spus Răzvan Cotovelea.
Protestele de la Poșta Română, în timpul cărora salariații au reclamat discrepanța dintre salariile directorilor și cele a peste 85% dintre angajați care câștigă între 700 și 1200 de lei cu sporurile și tichetele de masă incluse, dau peste cap planurile Guvernului de a convinge un investitor pentru privatizarea companiei. Prima încercare de privatizare, cea din 2012, a eșuat în condițiile în care compania avea datorii istorice, dar și nemulțumiri accentuate ale salariaților. În urma unor restructurări, din octombrie 2013, compania a trecut pe profit operațional.
Angajații reclamă, însă, în continuare veniturile mici, cerând demiterea directorului general Ion Smeeianu, care ar urma să primească, potrivit actualului contract individual de muncă, peste 70.000 de euro ca venituri compensatorii, dacă este demis.